Natura este pentru mine cea mai importanta sursa de inspiratie atunci cand gatesc – si sunt sigura ca si voua vi se intampla la fel.
Explozia de verdeata si multimea de flori care au aparut prin parcuri si gradini dupa ploile din ultima vreme m-au inspirat sa aleg reteta care urmeaza pentru astazi: briosele fluturasi cu vanilie pe care le vedeti in aceste fotografii, ne-au umplut casa cu parfumul lor delicat, iar reteta a devenit in scurt timp una dintre preferatele mele si ale intregii familii.
Reteta o gasiti aici:
- 300 ml lapte
- 2 oua
- 150 ml ulei
- 150 g zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 1 pliculet praf de copt
- 250 g faina
- 250 ml lapte
- 3 linguri de faina
- 2 galbenusuri de ou
- 1 praf de sare
- 3 linguri zahar brun
- 25 g unt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- zahar pudra pentru ornat, dupa gust
- Se porneste cuptorul, pentru a fi incins in momentul in care briosele se baga la copt.
- Intr-un bol se pun ouale si se amesteca. Peste acestea se toarna laptele si se adauga semintele de la o pastaie de vanilie, apoi se incorporeaza uleiul.
- Toate ingredientele lichide se amesteca bine.
- Se adauga zaharul si se mixeaza cateva minute, apoi se cerne faina impreuna cu praful de copt, omogenizand toate ingredientele.
- In tava de briose se aseaza foitele de copt, apoi se toarna aluatul.
- Tava se baga in cuptorul incins pentru 20 de minute, pana cand briosele se rumenesc.
- Galbenusurile se pun intr-un bol, se adauga un praf de sare si se amesteca.
- Intr-un alt vas, pe foc, se pun laptele, zaharul si faina, amestecand cu un tel in continuu.
- Cand amestecul de mai sus s-a incalzit, se adauga de 3-4 linguri din acesta peste galbenusuri, in asa fel incat galbenusurile sa ajunga la aceeasi temperatura. Galbenusurile se toarna apoi in amestecul de lapte, zahar si faina de pe foc.
- Se lasa la fiert cateva minute, pana cand compozitia se ingroasa.
- Vasul se ia apoi de pe foc si se adauga untul si esenta de vanilie.
- Toate ingredientele se amesteca bine si se lasa la racit 20 de minute.
- Dupa ce briosele s-au copt si s-au racit, se aseaza pe un platou.
- Se taie "capacul" fiecarei briose, iar partea de jos se scobeste cu o lingurita. In scobitura formata se adauga cate o lingura de crema, iar "capacul" (partea de sus) se taie in doua si se aseaza asa incat sa imite forma aripilor unui fluturas (vedeti imaginile de mai sus).
- Briosele se decoreaza cu zahar pudra si se servesc alaturi de o ceasca de cafea (optional :) )
Daca va place vanilia in prajituri tot la fel de mult cat imi place si mie, s-ar putea sa va placa si reteta aceasta de briose cu mere si inghetata de vanilie.
Spor la gatit si pofta buna!
[…] Ultima reteta de briose speciale o gasiti aici: briose fluturasi cu vanilie. […]