Va plac papanasii? Mie, da! Foarte mult! Dar pentru ca reteta traditionala este o adevarata bomba calorica, ma abtin de la a o incerca mai mult de o data sau doua ori pe an, din motive evidente. Prefer, in schimb, reteta de briose papanasi cu dulceata de visine care nu contine gogosi prajite in ulei, ci un aluat pufos de briosa copt in cuptor, din care sa pot gusta si eu (una!) fara mustrari de constiinta
Sa ne intelegem: nu incerc sa reinventez o reteta traditionala aici (reteta pe care, de altfel, atat eu, cat si membrii familiei mele, o apreciem foarte mult). Vreau, in schimb, sa va ofer o alternativa light a binecunoscutilor papanasi.
Pentru reteta mea de papanasi light, va invit sa notati ingredientele si instructiunile de mai jos:
- 2 oua
- 1 pahar lapte
- 3 linguri ulei
- 200g branza dulce de vaci
- semintele de la o pastaie de vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- 200g zahar
- 1 plic praf de copt
- 2 cesti faina
- 1 borcan smantana (pentru ornat)
- 1 borcan dulceata de visine (pentru ornat)
- Se amesteca ouale cu laptele intr-un bol.
- Se adauga uleiul, apoi zaharul.
- Toate ingredientele se mixeaza pana cand zaharul se topeste complet.
- Pastaia de vanilie se taie pe lungime si se scot semintele, care se adauga apoi in aluat.
- Branza dulce (stoarsa bine de zer in prealabil) se incorporeaza si ea in aluat.
- Se adauga coaja de portocala pentru a da mai mult parfum compozitiei.
- Praful de copt amestecat cu faina se adauga in aluat si se amesteca pana cand toate ingredientele s-au omogenizat.
- Compozitia se pune in forme de silicon si se baga la cuptor pentru 20 de minute.
- Dupa ce briosele s-au copt, se aseaza la racit pe un platou si se orneaza cu smantana si dulceata de visine - cantitatile de smantana si dulceata nu sunt fixe, fiecare le poate ajusta dupa propriul gust :)
Spor la gatit si pofta buna!
______
Va doriti propriul vostru caiet de retete, in care sa va puteti nota retetele preferate? Va recomand modelul meu de caiet pentru retete, pe care il puteti personaliza cu numele vostru! Sau il puteti face cadou unei persoane dragi cu ocazia sarbatorilor, a zilei de nastere sau a oricarei alte ocazii speciale pentru voi.
Blank Cookbook include o pagina dedicata unde, asa cum va spuneam, va puteti scrie numele, un grafic al unitatilor de masura folosite in bucatarie (precum si conversiile aferente), un index al retetelor voastre (care cuprinde numele fiecarei retete, pagina acesteia si rating-ul de 1-5 stele alocat de voi) si nu mai putin de 115 pagini in care puteti scrie propriile voastre creatii culinare, retetele familiei, ori retete inspirate din diverse alte surse.
Fiecare dintre cele 115 pagini pentru retete este numerotata si include urmatoarele sectiuni: numele retetei, timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru mentiuni speciale.
Blank Cookbook este o carte de bucate in adevaratul sens al cuvantului, are coperti lucioase (atat in varianta cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si un design elegant.
Puteti comanda chiar acum caietul pentru retete Blank Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
______
Se poate pune crema de branza in loc de branza dulce de vaci?
La ce temperatura stau 20 de minute la cuptor?
Elena, eu nu am incercat cu crema de branza, dar cred ca o poti folosi, nu cred ca poate influenta negativ reteta.
Referitor la temperatura la care trebuie incins cuptorul, nu as putea sa iti dau o cifra exacta, pentru ca eu folosesc un aragaz clasic, fara display digital. Ce pot sa-ti spun este ca eu incalzesc cuptorul inainte de a baga briosele la copt si il mentin la o temperatura medie.
la o asa combinatie nu ar rezista nimeni, arata excelent, cremos si foarte apetisant
Delicioase doar ca nu cred ca am obtinut consistenta exacta si asta din cauza masurilor. Ce fel de pahar si ceasca, ar fi mult mai potrivit o reteta cu gramaje. Sper sa nu fie cu suparare.
Nu e cu suparare!
. Cantitatile exacte sunt 250 ml lapte, respectiv 200 g faina.
Spor la gatit si te mai astept!