Pentru a porni impreuna cu dreptul in frumoasa si, sper eu, lunga calatorie culinara, cred ca este necesar sa scriu cateva cuvinte despre mini prajiturile pe care le veti gasi pe site-ul meu si mai ales despre denumirile pe care le voi folosi in retele mele.
Care este diferenta intre Briose si Cupcakes?
Cele doua categorii principale de prajituri pe care le veti gasi aici - briose si cupcakes – sunt bine delimitate datorita consistentei, gustului, ingredientelor, modului si timpului de preparare a lor.
Pentru ca am descoperit de curand o adevarata pasiune in a pregati si a coace aceste mini prajituri am inceput sa citesc si sa ma documentez mai mult pe aceasta tema si astfel am descoperit diferenta intre cupcakes si briose (cele din urma sunt mai cunoscute ca muffins in tari ca S.U.A. sau Marea Britanie – a nu se confunda, totusi, cu brioche-le frantuzesti, care nu sunt tocmai acelasi lucru, dupa cum puteti vedea aici).
Asadar, cupcakes sunt minitorturi care au la baza 4 ingrediente: zahar, oua, unt si faina. Metoda folosita in prepararea lor se numeste creaming (mai multe gasiti tot pe Wikipedia) si presupune mixarea untului cu zahar pana cand acesta capata o consistenta cremoasa, ouale adaugate avand rolul de a omogeniza mai bine si de a da volum amestecului. Ingredientele uscate se amesteca separat si apoi se incorporeaza totul, formand astfel compozitia pentru cupcakes.
Mai multe despre ce inseamna cupcakes si istoria lor gaisit aici.
Pe de alta parte, briosele (denumirea cea mai des folosita la noi pentru a defini un muffin si, totodata, denumirea pe care o voi folosi si eu in retetele mele) sunt mini prajituri care au la baza ingrediente pentru chec, pandispan sau alte blaturi pufoase care nu implica obligatoriu ca ingredient principal untul. In compozitia brioselor se pot folosi o varietate de ingrediente iar tehnica presupune mai intai mixarea ingredientelor lichide si apoi incorporarea celor solide, asa cum puteti afla si de aici.
Si pentru ca acesta este un blog personal, unde sunt permise parerile personale, dati-mi voie sa va spun asa: fie ca alegem cupcakes, fie ca alegem briose, nu ne impiedica nimeni sa adaugam dupa gust fructe, ciocolata, dulceturi sau esente care ne plac. Mai mult, desi in teoria culinara cupcakes sunt ornate cu crema (icing sau frosting), iar briosele nu, eu prefer sa ma joc cu toata paleta de ingrediente, gusturi si culori dupa cum imi dicteaza imaginatia sau papilele gustative.
Acestea fiind zise, haideti sa gatim briose… si cupcakes !