Briosa Uriasa cu Ciocolata si Rom
Tipul Retetei: Desert
Timp de Pregatire: 
Timp de Gatit: 
Timp Total de Preparare: 
Numar Portii: 1
 
Reteta de briosa uriasa cu cacao, ciocolata topita, coaja de portocala confiata, rom si fructe de padure - gata intr-o ora.
Ingrediente
Ingrediente aluat:
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 100 g zahar brun
  • 50 g cacao
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 50 g fulgi de ciocolata
  • 50 g coaja de portocala confiata
  • 1 plic praf de copt
  • 200 g faina
Ingrediente topping:
  • 50 ml lapte
  • 100 g ciocolata neagra
  • 3 linguri de rom
  • fructe de padure pentru ornat
Instructiuni
Preparare aluat:
  1. Aluatul se pregateste intr-un bol mare. In acesta se pun ouale si se amesteca.
  2. Se adauga laptele, uleiul si zaharul, amestecand pana cand zaharul s-a topit, apoi se adauga extractul de vanilie.
  3. Peste amestecul de ingrediente lichide se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Toate ingredientele se amesteca.
  4. Se incorporeaza fulgii de ciocolata si coaja de portocala taiata in bucati mici.
  5. Aluatul format se omogenizeaza bine, apoi se toarna in forma de briosa, unsa in prealabil cu ulei.
  6. Briosa se baga in cuptorul preincins, pentru aproximativ 30 de minute.
  7. Dupa ce s-a rumenit bine, briosa se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Preparare topping de ciocolata:
  1. Intr-un vas antiaderent se toarna laptele si se adauga ciocolata.
  2. Se amesteca in continuu pana cand ciocolata s-a topit.
  3. Se adauga cele 3 linguri de rom, apoi amestecul se ia de pe foc si se lasa la racit pentru 5 minute.
Montare briosa:
  1. Briosa se rastoarna cu susul in jos si se aseaza astfel pe un platou. Pentru mai multa stabilitate, va sfatuiesc sa taiati orizontal, cu un cutit, partea de sus a briosei (cea pe care se va sprijini briosa in final), mai ales daca aceasta a crescut mai mult in timpul coacerii, luand o forma rotunda.
  2. Se toarna ciocolata topita deasupra, apoi se orneaza cu fructe de padure.
Recipe by Briose de Acasa at https://www.briosedeacasa.ro/briosa-uriasa-ciocolata-rom/