Guguluf cu Ciocolata si Alune de Padure

Guguluf cu ciocolata si alune de padure

De curand mi-am cumparat o noua forma de copt – una de guguluf. Nu stiu exact unde le voi aseza pe toate, pentru ca spatiul meu de depozitare se micsoreaza pe zi ce trece (poate am nevoie de o bucatarie mai mare?! :P ), insa nu ma pot abtine atunci cand vad ceva interesant. Asa s-a intamplat si zilele trecute: de indata ce am vazut forma de copt, mi-au venit in minte o multime de idei!

Bun, m-am calmat incet-incet si mi-am propus sa incep usor, cu o reteta de guguluf cu ciocolata si alune de padure (o briosa mai mare, de fapt). Ideea s-a dovedit a fi foarte buna pentru ca, in aproximativ 50 de minute, in casa mirosea incredibil a aluat copt, iar rabdarea mea a fost pusa la incercare atunci cand a trebuit sa astept sa se raceasca aceasta bunatate.

Briosa guguluf cu ciocolata si alune

Briosa guguluf cu ciocolata neagra

Formele de guguluf se gasesc foarte usor: fie in supermarket-uri, in magazine specializate cu ustensile de gatit, sau in magazinele online. Atentie insa: in functie de forma in care se coace aluatul, prajiturile vor capata dimensiuni, forme dar si gusturi diferite, avand in vedere cantitatea de ingrediente folosita sau timpul si temperatura de coacere.

Sper ca v-am facut curiosi si sunteti gata sa experimentati si voi!

5.0 from 1 reviews
Guguluf cu Ciocolata si Alune de Padure
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Guguluf cu ciocolata neagra, alune de padure si topping de lamaie.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente aluat:
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita extract natural de vanilie
  • 100 ml ulei
  • 50 g ciocolata neagra de menaj
  • 50 g alune de padure
  • 150 g iaurt
  • 250 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
Ingrediente topping:
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 50 g alune de padure
Instructiuni
Preparare aluat:
  1. Intr-un bol se pun ouale si zaharul si se amesteca pana cand acesta din urma se dizolva complet.
  2. Se adauga extractul de vanilie, uleiul si iaurtul.
  3. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, apoi se amesteca impreuna cu ingredientele lichide.
  4. Ciocolata de menaj se rade si se adauga in aluat.
  5. Alunele de padure decojite se prajesc cateva minute intr-o tigaie antiaderenta, apoi se taie in bucati mici si se incorporeaza in aluat.
  6. Forma de guguluf se unge cu ulei si se tapeteaza cu un praf de faina.
  7. Aluatul se toarna in forma si se baga in cuptorul incins.
  8. Guguluful se coace la temperatura medie in aproximativ 30 de minute. Inainte de a fi scos din cuptor se testeaza cu o scobitoare sau cu varful unui cutit. Daca nu ramane aluat pe scobitoare sau pe varful cutitului, atunci forma poate fi scoasa din cuptor.
  9. Guguluful se lasa la racit cateva minute inainte de a fi scos din forma.
Preparare topping:
  1. Doua linguri de zahar pudra se dizolva intr-o lingurita de zeama de lamaie.
  2. Topping-ul se toarna peste guguluf, apoi se presara restul de zahar pudra si alunele prajite taiate in bucati mici.

 



Va plac briosele uriase? Incercati si reteta de briosa uriasa cu ciocolata si rom!

Spor la gatit si pofta buna!

Comments

  1. Ioana Pantilimon says

    Buna ziua. As vrea sa incerc aceasta reteta in week end-ul viitor, pentru o petrecere pe care o organizez. Poti sa imi spui, te rog, cat de mare este forma de guguluf? As vrea sa stiu daca unul singur este suficient sau trebuie sa repet reteta. Din fotografii imi imaginez ca voi avea succes cu acest desert. Multumesc.

    • says

      Buna Ioana,

      Am masurat pentru tine forma de guguluf si pot sa-ti spun ca are diametrul (la partea de umplere) de 17 cm si inaltimea de 9 cm – sper sa-ti poti face o idee de cat de mare va iesi prajitura si daca una singura va fi sau nu de ajuns pentru petrecerea ta.

      Multumesc pentru vizita, spor la gatit si distractie placuta! :)

Trackbacks

Leave a Reply to raluca Cancel reply

Acorda o Nota: