Cum Folosim Ouale in Retetele de Briose si Cupcakes

Un ingredient de baza, atat pentru cupcakes cat si pentru briose, este oul. Exista, bineinteles, si retete din care lipsesc ouale: acele retete pe care le putem pregati atunci cand tinem post sau cand, pur si simplu, dorim un desert care sa nu contina oua.
Pentru celelalte cazuri, insa, cred ca este momentul sa centralizam cateva informatii importante, asa ca haideti la treaba!

Care sunt cele mai bune oua pentru briose?

Din experienta pot spune ca briosele facute cu oua provenite de la gaini crescute in gospodarie sunt mult mai gustoase, mai colorate si, bineinteles, mai sanatoase.
Aceasta ar fi, sa zicem, sursa ideala de aprovizionare cu oua. Dar pentru ca nu toti avem rude sau prieteni care cresc gaini in gospodariile proprii, exista, ca varianta de rezerva, ouale ecologice care pot fi cumparate din magazine: acestea provin de la gaini crescute la sol, hranite cu cereale si fainuri proteice vegetale si le recunoastem la raft dupa cifra 0 marcata pe coaja. Costul unei retete de briose sau cupcakes in care folosim oua ecologice va fi, evident, ceva mai mare insa, asa cum am spus si cu alte ocazii, rezultatele bune si foarte bune se obtin numai cu ingrediente de calitate.

Cum deosebim un ou proaspat de unul vechi?

Un alt aspect important este prospetimea oualor. Daca le achizitionam din magazin, este simplu – verificam data productiei si data expirarii -, insa daca le avem din productia proprie sau le primim, este necesar sa le testam inainte de utilizare.
Un indiciu asupra prospetimii oualor il gasim in aspectul galbenusului: daca acesta ramane intreg atunci cand spargem oul, avem un produs proaspat; daca galbenusul se destrama in albus, atunci oul este vechi.

Cum pastram ouale?

Odata aprovizionati cu oua proaspete, de buna calitate, este necesar sa le spalam, sa le stergem si sa le depozitam in frigider, in cutii izolate de restul alimentelor. Astfel evitam orice contaminare a produselor din frigider cu bacterii care pot proveni de la oua.

Utilizarea oualor in retetele de briose, cupcakes si creme

Pentru retetele clasice de briose sau cupcakes in care se amesteca de la inceput ingredientele lichide si ouale, acestea se vor scoate din frigider cel putin cu 30 de minute inainte de pregatirea aluatului.
Pentru pregatirea bezelei si a cremelor in care se folosesc albusurile batute spuma tare, se vor folosi ouale direct de la frigider. Peste albusuri se poate adauga un praf de sare si cateva picaturi de zeama de lamaie: bezeaua se va intari astfel mai repede.

Acestea fiind zise, nu ne ramane altceva de facut decat sa pregatim briose si cupcakes, si sa lasam pe seama expertilor raspunsul la eterna intrebare: “Ce a fost mai intai, oul sau gaina?” :)