Laptele in Briose este ca Sarea in Bucate

Laptele este un aliment esential in alimentatia noastra, datorita nutrientilor importanti pe care ii contine, a cantitatii semnificative de calciu, a proteinelor si a altor vitamine si minerale benefice pentru organism.

Cel mai cunoscut (dar si cel mai consumat) este laptele de vaca. Acesta este cel mai hranitor pentru copii dar si pentru adulti, si cel mai intalnit sub diferite forme de comercializare:

  • lapte de vaca proaspat, care trebuie fiert si apoi consumat intr-un timp scurt.
  • lapte de vaca pasteurizat, care poate contine intre 0.1% si 3.5% grasimi; acesta a trecut deja printr-un proces termic de eliminare a bacteriilor si poate fi consumat sau folosit in retete direct din ambalajul in care este comercializat.

Indiferent in care dintre cele doua forme amintite mai sus doriti sa il folositi, laptele este un ingredient esential in pregatirea retetelor de briose si cupcakes. Laptele confera o textura pufoasa prajiturilor si ajuta la cresterea lor in cuptor.
Pentru a obtine briose si cupcakes delicioase, eu folosesc lapte cu 3.5% grasime; astfel, cu cat laptele este mai gras, cu atat prajiturile vor fi mai gustoase – experienta m-a invatat acest detaliu :)

In cazul in care pregatim briose sau cupcakes dietetice, se poate utiliza lapte cu cantitate redusa de grasimi, in care se pot adauga diverse arome: cacao, scortisoara, vanilie, cafea etc. Astfel se pot obtine prajituri sarace in calorii, dar gustoase in acelasi timp.

Laptele este folosit si in prepararea diverselor creme pentru prajituri: acestea vor fi mai usoare, mai aerate si mai nutritive. Pentru pregatirea lor, eu folosesc lapte pasteurizat: cremele pentru prajituri pot fi astfel consumate o perioada mai lunga de timp, fara a-si schimba gustul.

Tentatie pentru micul dejun: briose pufoase si o cana de lapte cald. Este o combinatie care poate convinge si cel mai mofturos copil sa nu mai sara peste cea mai importanta masa din zi :)

Muffins cu cacao